Architecture into art

Vanuit de jungle keren we weer terug naar de stad. Of dorp. Of vakantieoord. De foto die ik vandaag met plezier met je deel, is in Griekenland genomen. Karapathos eiland om precies te zijn. Wat is er nu een mooier vakantieland dan Griekenland? Toen ik klein was namen onze ouders mij en mijn zusje al mee naar dit adembenemende land. Dus ik ben inmiddels al heel wat jaren verliefd op Griekenland. En ik keer er nog steeds jaarlijks terug. Soms met mijn vriendin. Andere keren met vrienden. En dan weer eens alleen. Maar met wie ik ook reis, ik vind mezelf er iedere keer weer. Wat een heerlijk land!

Onderstaande foto is dus een café op Karpathos eiland. En zal ik je een geheimpje verklappen? Ik ben er zelf ook geweest! Ook ik heb gepoogd het mooie café te fotograferen, maar ik kwam nooit ook maar in de buurt van dit meesterwerk. Is dit niet het meest fotogenieke café dat je ooit gezien hebt? Ik vind het een waar kunstwerk. A feast for the eyes, toch?

Kleurenpalet

Wat me het eerste opvalt aan deze foto is de prachtige toepassing van kleuren. Het is een ontzettend warme foto met erg harmonieuze kleuren. De fotograaf heeft het contrast tussen de rode en blauwe tonen prachtig naar voren weten te brengen. Het juiste kleurgebruik versterkt in dit geval de compositie flink. De foto grijpt meteen je aandacht. Het blauw geeft een rustgevend gevoel, terwijl het rood je juist een warm gevoel geeft. Wat verder opvalt is dat de stoel helemaal links op het beeld en de stoelen helemaal rechts iets donkerder van kleur zijn. Een geweldig gebruik van kleur, zo wordt de aandacht nóg meer op het middelpunt gevestigd.

Compositie

Compositie is een erg belangrijk element van een foto. Hoe beter je de beeldelementen ordent, hoe mooier je foto wordt. Deze fotograaf heeft opvallend genoeg gekozen voor een centrale compositie. Dit is over het algemeen een iets minder bekende toegepaste vorm van compositie. Maar wat pakt het hier ontzettend goed uit. Je wordt de foto echt direct ingetrokken en je ogen schieten meteen naar de blauw deur in het midden. Prachtig!

Contrast

Om maar meteen met de (blauwe) deur in huis te vallen, heeft deze foto geweldige contrasten. De blauwe deur fungeert als centraal punt. Deze deur springt er echt uit door de felle witte randen eromheen. Het rood is minder verzadigd, waardoor dit niet alle aandacht afleidt van het middelpunt van de foto. Maar de rode stoelen vallen wel genoeg op om je warm en uitnodigend toe te spreken.

Scherpte

De fotograaf heeft er bij deze foto bewust voor gekozen om niet te veel met de scherpte te spelen. In dit geval is de scherptediepte groot, alles op de foto is behoorlijk scherp. Dit is een bewuste keuze geweest, om zo een harmonieus beeld te creëren. En wat een slimme keuze is dat geweest, want wat heeft het een prachtige momentopname opgeleverd. Het is de fotograaf uitstekend gelukt om de sfeer van dit gezellige café perfect vast te leggen.

Nabewerking

Alles valt of staat met de nabewerking van een foto. In dit geval benadrukt de nabewerking van de fotograaf nogmaals de sfeer van de foto. Het is net alsof je in levenden lijve tegenover dit mooie café staat.