Childhood memories

De foto die ik vandaag met jullie deel vind ik zelf erg bijzonder. Toen ik deze foto voor het eerst zag, zat ik echt even een aantal minuten doodstil op mijn stoel. Gewoon muisstil. Zonder te bewegen. Ik vergat zelfs bijna adem te halen. Bizar hè, dat een momentopname dat met je kan doen? Dat vind ik nu het mooie aan fotografie. Dat het je raakt. Het doet iets met je. Het laat je bewegen en stilzitten tegelijkertijd. It takes your breath away.

Kijk eerst maar eens rustig naar de foto waar ik helemaal in op ging. Neem de foto in je op. Laat je ogen van links naar rechts gaan. Van boven naar beneden. En weer terug naar het midden. Fijn hè? Nadat je bent uitgekeken, wat naar mijn mening dus nooit het geval is, deel ik mijn gedachten graag met je.

Ik kan wel uren naar deze foto blijven kijken. Ik probeer me dan in te leven in het moment. Ik denk ook meteen terug aan mijn eigen jeugd. Hoe ik zelf vroeger zo met mijn vriendjes in het zwembad of in een beekje aan het ravotten was. Wat een fijne, warme herinneringen zijn dat. Wat een warm gevoel geeft deze foto me.

Scherpte

Mijn complimenten voor het gebruik van scherptediepte in deze prachtige foto. Er is duidelijk goed nagedacht over het gebruik van scherpte door de fotograaf. Dit geeft dan ook een geweldig resultaat. Een onjuist gebruik van scherptediepte kan een foto behoorlijk afzwakken. Maar in dit geval, wauw. Wat een geweldige toepassing van scherpte zeg. Zodra je een blik op deze foto werpt, word je meteen duidelijk waar je naar moet kijken. Al je aandacht, al je focus wordt naar 1 punt getrokken: de spelende kinderen. En dat was natuurlijk precies de bedoeling van de fotograaf. De achtergrond is slechts een achtergrond, deze moet niet afleiden van het tafereel dat zich op de voorgrond afspeelt. Deze foto draait enkel en alleen om de spelende kinderen, die heerlijk in het water aan het genieten zijn, en gelukkig zijn. Wat er op de achtergrond gebeurt, dat is slechts bijzaak.

Compositie

Naast een perfecte scherptediepte, heeft deze foto ook een erg sterkte compositie. Wat een perfect getimed shot! Er is bewust voor een vrij centrale compositie gekozen. 1 kind aan de linkerzijde, 1 kind aan de rechterzijde en 1 kind centraal in het midden. Op die manier is de foto redelijk symmetrisch. De aandacht wordt op deze manier met name op het jongetje in het midden gericht. Verder is de foto op ongeveer gelijke hoogte van de kinderen genomen, waardoor je als kijker nog meer het idee hebt er echt bij te zijn in het moment.

Kleurenpalet

Weet je wat ik nou echt mooi vind aan deze foto? Dat ondanks het gebruik van vrij koele kleuren, het toch ontzettend warm aanvoelt. De kleuren die je in deze foto tegenkomt – blauw, wit, grijs – zijn van zichzelf natuurlijk redelijk koele kleuren. Maar toch krijg je een warm gevoel bij deze foto. Dat heeft met name te maken met het gevoel dat de foto bij je oproept. De gebeurtenis, de situatie, het moment waar je naar zit te kijken. Een vrolijk, mooi, warm moment. Toch lijkt er een beetje zonlicht door te komen, wat de foto ook een warmere look geeft.