Mother Nature

Zoals de titel waarschijnlijk al doet vermoeden, is het topic van deze nieuwe post la naturaleza, ofwel: de natuur. Kun je net als ik geen genoeg krijgen van onze prachtige natuur? Dan ga ik je vast en zeker heel gelukkig maken met de foto van vandaag. Dit is namelijk echt een pareltje uit de natuur, al zeg ik het zelf.

Van jongs af aan ben ik al een echte natuurliefhebber. Tijdens de heerlijke vakanties met mijn ouders en zusje in Griekenland hield ik er altijd al van om strandwandelingen te maken en gewoon te genieten van het zand, de zee, het zonlicht. Heerlijk! Ik ben een echt buitenmens. In de natuur ben ik het gelukkigst.

Kleurenpalet

Tja, ik moet natuurlijk bij het kleurgebruik beginnen, toch? Dat springt er toch wel uit bij deze foto. Ik ben sowieso al dol op zonsopkomsten en zonsondergangen. Daar kan ik echt van genieten. Even een momentje voor jezelf, in de natuur, genieten van het begin of juist het einde van een mooie dag. Het kleurgebruik in deze foto is natuurlijk prachtig. De zon, de wolken, de lucht en het water: stuk voor stuk de perfecte kleurtonen. Mooi ook hoe de rotsen in het water en eigenlijk het hele stuk land aan de rechterzijde donker zijn gemaakt. Het is duidelijk waar deze foto om draait.

Contrast

Het contrast hangt natuurlijk nauw samen met het kleurgebruik in deze foto. De prachtige kleuren van de zon, de lucht, de wolken en het water komen helemaal tot hun recht. Dit komt met name ook door het contrastgebruik waar de fotograaf voor gekozen heeft. En dat waren absoluut goede beslissingen. Doordat het stuk land aan de rechterzijde en alle rotsen die zich in het water bevinden een stuk donkerder zijn, komt de felle kleur van de zonsondergang nog duidelijker naar voren. Ook de prachtige weerspiegeling van de zon en wolken in het water is adembenemend om naar te kijken. Ik zou er haast in kunnen verdrinken. De foto dan hè, niet het water.

Compositie

Laten we het ook zeker over de compositie van deze foto hebben. Wederom een mooie compositie. De foto is asymmetrisch genomen, rechts zie je een landschap terwijl je links alleen enkele rotsen te zien krijgt. Mooi ook hoe de zonsondergang zich niet in het midden van de foto bevindt. In plaats daarvan zien we de zonsondergang meer aan de linkerzijde. Opvallend is dan wel dat de cirkel in het water vrijwel precies in het midden van de foto te zien is. Erg mooi gedaan.

Scherpte

Het gebruik van scherpte is tevens interessant. Alle elementen in de foto lijken vrij scherp. Maar als je goed kijkt, zie je dat je rotsen op de voorgrond van de foto toch net iets scherper zijn dan de rotsen die meer op de achtergrond liggen. Dit is erg slim gedaan. Door de rotsen op de voorgrond scherper te stellen en op de achtergrond onscherper, wordt je aandacht meteen voorbij de scherpe rotsen geleid. En dan kijk je dus recht naar de prachtige felle zonsondergang.

Nabewerking

Een goede nabewerking kan een foto nog bijzonderder maken. Dat is in dit geval zeker gelukt. Er zijn geen gekke dingen toegepast in de nabewerking. De foto ziet er puur natuur uit, met prachtige kleuren. De sfeer van de foto is adembenemend.