SPREAD YOUR WINGS

Ik wil vandaag een heel bijzonder kiekje met jullie delen. Deze foto behoort absoluut tot een van mijn favoriete foto’s van dieren. Nu ben ik, zoals jullie waarschijnlijk al weten, sowieso dol op dieren. Toen ik klein was, had ik ook altijd minstens 1 huisdier. Vaak ook meerderen tegelijkertijd. Mijn ouders werden er soms gek van, maar ik zorgde altijd goed voor de diertjes. Welke dieren ik zoal verzorgd heb? Honden, katten, konijnen, hamsters én vogels. Laat het laatste nu net het onderwerp van de foto van vandaag zijn!

Vogels vind ik dus echt prachtige wezens. Ze hebben zoveel vrijheid, ze kunnen iedere dag besluiten om weer naar een andere plek te vliegen. Ze kunnen letterlijk ‘gaan en staan’ waar ze willen. Vandaag in Amerika, volgende week in Zuid-Afrika, no problem. Heerlijk toch? Soms ben ik wel een beetje jaloers, ik zou ook willen dat ik kon vliegen. En dan bedoel ik niet met het vliegtuig. Maar vogels zijn er ook in zo ontzettend veel verschillen soorten. Klein, groot, dik, dun, met grote snavels, met kleine vleugels, enzovoort. Ik wil mezelf geen vogelkenner noemen, maar ik weet er wel redelijk wat vanaf. Vandaag wil ik onderstaande prachtige foto met je delen. Eén woord: wauw!

Kleurenpalet

Ja ik wil het natuurlijk heel graag over het kleurenpalet met je hebben. Wat een ontzettend vrolijke, kleurrijke foto! Ik word dus echt spontaan vrolijk wanneer ik naar deze foto kijk. Jij ook? Dit is dus wederom een foto waar ik dan ook lang en vaak naar kan kijken. De fotograaf heeft natuurlijk een prachtige vogel uitgekozen voor dit portret. Wat een mooie, contrasterende kleuren, geel en blauw. Het geel spat van de foto af, een enorm vrolijke en warme kleur. Het blauw is kalmerende en rustgevend, en lekker fel. Ze vullen elkaar perfect aan, erg mooi!

Contrast

Ik had het zojuist al even over de mooie contrasterende kleuren die in deze foto terugkomen. Geel en blauw zijn natuurlijk kleuren die recht tegenover elkaar staan in het kleurenspectrum. En juist daardoor werken ze zo goed in een foto. Door het warm-koud contrast tussen geel en blauw wordt de warmte in de foto versterkt. De foto oogt hierdoor dus nóg warmer. En dat vinden mijn ogen heel prettig om naar te kijken.

Scherpte

De fotograaf heeft uitstekend gebruik gemaakt van scherptediepte in deze mooie foto. Hoe zie je dit tot uiting komen? De vogel zelf is van top tot teen enorm scherp. Je ziet werkelijk ieder veertje, ieder lijntje, ieder detail. Hetzelfde geldt bovendien voor de stok waar de vogel op zit. De achtergrond daarentegen, valt helemaal in het niet bij de mooie vogel. Misschien was het je nog niet eens opgevallen wat er op de achtergrond staat. Ik moet zeggen dat het me ook pas echt opviel nadat ik gedetailleerd de foto ging bestuderen. Maar als je goed kijkt, zie je bladeren en/of bomen op de achtergrond van de foto. Deze zijn onscherp en vervaagd, zodat echt alle aandacht naar de vogel op de voorgrond gaat.

Compositie

De foto heeft een duidelijke, sterke compositie. Er is gekozen voor de regel van derden wat betreft de compositie. De vogel zelf bevindt zich niet in het midden van de foto (centrale compositie), maar meer aan de zijkant. Hierbij zien we dat het hoofd van de vogel perfect op een rasterlijn is geplaatst. Hier wordt de aandacht dan ook naartoe getrokken.